U bent hier

Bosbeheer cruciaal voor schoon water

vrijdag, 8 oktober, 2021 - 12:45

Onder leiding van de FAO is tijdens de Wereldwaterweek een rapport gelanceerd dat richtlijnen biedt voor geïntegreerd boswaterbeheer. Dit is belangrijk omdat bossen en bomen een cruciale rol spelen bij het voldoen aan de wereldwijd toenemende vraag naar water.
A Guide to Forest-Water Management’ is de eerste uitgebreide wereldwijde publicatie die richtlijnen geeft over de bijdrage van bossen aan een holistische benadering van waterbeheer. Dit is inclusief het beheer, de monitoring en de waardering van bossen om watergerelateerde ecosysteemdiensten te leveren.
Beboste stroomgebieden dragen bij aan de toegankelijkheid van zoetwater wereldwijd voor landbouw, industrie, milieu en huishoudelijk gebruik. Grote steden raken daarbij steeds meer afhankelijk van water uit beboste stroomgebieden. Tweederde van de stedelijke watervoorziening zou baat hebben bij een betere waterkwaliteit met verbeterd bosbeheer. Bijvoorbeeld bescherming, herstel of vermindering van de bosbrandstofbelasting om het brandrisico tot een minimum te beperken.
De dubbele uitdagingen van klimaatverandering en een groeiende bevolking zorgen voor een toenemende druk op onze ecosystemen. “We moeten erkennen dat bossen een sleutelrol spelen in de waterzekerheid en prioriteit geven aan water bij bosbeheer en bestuursbeslissingen”. Dit zegt Maria Helena Semedo, plaatsvervangend directeur-generaal van de FAO.
“We zijn ervan overtuigd dat de waardering van ecosysteemdiensten het startpunt is voor het beheer van bossen en alle voordelen die ze bieden”, zegt Shirong Liu, IUFRO Vice President en plaatsvervangend coördinator van de IUFRO Task Force on Forests and Water Interactions in a Changing Environment.

 

Trefwoorden: