U bent hier

Bouw beleeft hoogste omzetgroei

dinsdag, 16 februari, 2016 - 12:15

De omzet in de bouw is in 2015 met ruim vijf procent gestegen, het hoogste groeicijfer sinds 2008. Voornamelijk bedrijven in de woning- en kantorenmarkt (de burgerlijke en utiliteitsbouw) deden het erg goed, met een omzettoename van bijna tien procent. De omzet in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) daalde in 2015 met 2,5 procent. Dit meldt het CBS.
 
In 2014 steeg de bouwomzet ook al ruim twee procent. Toch ligt het omzetniveau in 2015 nog bijna veertien procent onder het niveau van 2008, vooralsnog het jaar met de hoogste omzet voor de totale bouwsector. De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw bevindt zich, ondanks de omzetgroei in 2015, nog bijna een kwart onder het niveau van 2008.
De omzet van de GWW stijgt wel uit boven het niveau van 2008. De omzet in deze branche, die voornamelijk opdrachten van overheden ontvangt, is veel minder gevoelig voor actuele conjunctuurbewegingen en laat een ander verloop zien dan de andere delen van de bouwsector.
De burgerlijke en utiliteitsbouw heeft een prima jaar achter de rug. De totale omzet klom op met bijna tien procent. Vooral juni springt er uit. De omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw nam in deze maand met 34 procent toe ten opzichte van juni 2014. Juni was de laatste maand waarin particulieren gebruik konden maken van het verlaagde BTW-tarief voor renovatie en herstel van huizen. Per 1 juli werd het BTW-tarief verhoogd van 6 naar 21 procent.
De verhoogde bouwomzet volgt op het aantrekken van de markt voor koopwoningen in 2014. Vanaf 2015 stijgt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.(Bron: Houtwereld)