U bent hier

Bouwproductie stokt maar sector groeit

donderdag, 17 december, 2015 - 15:00

Voor het eerst in dertien maanden is de Nederlandse bouwproductie in oktober licht gedaald, zo meldt ABN Amro. ING Economisch Bureau becijferde echter dat de bouw als geheel volgend jaar zal blijven groeien. 
De bouwproductie daalde in oktober 2015 met 0,4 procent na 13 maanden van groei. Ook de omzet van bouwbedrijven ging onderuit in oktober, zo meldt ABN Amro. "Er was een verslechtering te zien in de meeste branches. Afnemende investeringen in het Deltafonds zorgen voor een daling van de omzet van natte waterbouwers. Voor de andere branches speelt een lager aantal werkdagen in oktober 2015 dan het jaar ervoor een grote rol. De verwachting is niet dat dit de voorbode is van verdere omzet- en productiedalingen in de bouw, maar het groeitempo zal de komende tijd wel lager liggen dan afgelopen maanden."
De Nederlandse economie trekt volgende jaar de opgaande lijn door, zo stelt ING. Bijna alle bedrijfssectoren groeien in 2016. De hoogste groei is te vinden in de bouw en de zakelijke dienstverlening, die beide met 4 procent zullen groeien. "Volgend jaar wordt een goed jaar voor de consument. We verwachten de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in 15 jaar", aldus Marieke Blom, Hoofdeconoom ING Nederland. "De wereldhandel trekt naar verwachting ook weer aan, al is de onzekerheid daar duidelijk groter door de ontwikkeling in de opkomende markten."