U bent hier

Bouwsector ziet toekomst zonnig in

donderdag, 26 mei, 2016 - 12:15

Met een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal is de bouw voortvarend begonnen aan 2016. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2015 kwam de toename uit op 5,5 procent. Ook voor het komende kwartaal zijn bouwondernemers zeer positief gestemd, stelt het CBS.
 
De bouwomzet groeit al anderhalf jaar en hoewel het vertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal iets lager uitvalt dan in het vorige, verwachten de meeste bouwondernemers ook voor de komende tijd een stijging van de omzet.
Wel gingen in het eerste kwartaal opnieuw zo'n duizend banen verloren. In het vierde kwartaal van 2015 leek een einde te komen aan de dalende tendens, maar die zet nu toch door. Gecorrigeerd voor het seizoen waren er in het eerste kwartaal 502.000 arbeidsplaatsen.
Kleine bedrijven, met minder dan tien werkzame personen, boekten de grootste omzetstijging: gemiddeld 7 procent. Bij middelgrote (10 tot 100 werkzame personen) en grote bedrijven (100 of meer werkzame personen) bleek de omzetgroei achtereenvolgens 6,2 en 4,1 procent.
Gekeken naar de drie belangrijkste sectoren haalde de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) de grootste omzetgroei (8,0 procent). Deze ondernemingen profiteren van de opleving van de woningmarkt. Sinds het laatste kwartaal van 2014 is de omzet onafgebroken aan het stijgen. In de sector gespecialiseerde bouwbedrijven behaalden een omzetstijging van 6,6 procent. Installatiebedrijven, hierbinnen de grootste deelbranche, boekten in het eerste kwartaal 5,3 procent omzetgroei. Met een toename van 8,7 procent noteerden afwerkingsbedrijven, zoals schilders, het beste omzetresultaat.
In de sector grond-, wegen- en waterbouw (GWW) blijft de omzet dalen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een daling van 2,2 procent. Over heel 2015 ging de omzet al met ruim 1 procent omlaag.
Nieuwe ontwerpopdrachten voor architecten zijn een belangrijke aanwijzing voor toekomstige bouwactiviteiten. Die voortekenen zijn ook positief. De totale waarde aan opdrachten voor utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen) ging er met 3,1 procent op vooruit. Dat was de eerste stijging sinds het topjaar 2007. In 2015 is ook de waarde van opdrachten voor woningen gegroeid (met 21,5 procent). In 2014 was deze stijging nog ruim 40 procent.