U bent hier

FSC oneens met De Vries Trappen

vrijdag, 15 februari, 2019 - 14:45

FSC Nederland reageert op het besluit van De Vries Trappen in Heerenveen om - vanuit klimaatoverwegingen - geen tropisch hout meer te gebruiken.
Dit bracht Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland, ertoe om middels een ingezonden brief aan Houtwereld te reageren. "Het FSC-keurmerk bestaat binnenkort 25 jaar en reken er maar op dat we dat gaan vieren. We leren ook nog elke dag. Bijvoorbeeld dat veel bedrijven sterk betrokken zijn bij ons keurmerk, maar daarmee niet vanzelfsprekend de goede keuzes maken. Trappenfabrikant De Vries in Heerenveen kondigde deze week met verve aan geen tropisch hout meer te gebruiken. Het klimaat verdraagt immers niet langer het vervoer van hout vanuit Afrika of Zuid-Amerika. Een voornemen met heel veel goede intenties, maar de grote vraag is of zo’n keuze tot het gewenste effect leidt."
 
Gort vervolgt: "Studies bevestigen keer op keer dat de commerciële landbouw veruit de belangrijkste oorzaak is van ontbossing, vooral in de tropen. Dan gaat het om de grootschalige productie van palmolie, soja en vlees. Bossen verdwijnen niet omdat we FSC-hout in onze trappen of kozijnen toepassen. Sterker nog, de toepassing van tropisch FSC-hout is onderdeel van de oplossing."
 
"We moeten niet vergeten dat FSC een kwart eeuw geleden is opgericht om bossen te behouden. FSC-bosbeheer, met name in de tropen, vormt een duurzaam alternatief voor bosverwoestende activiteiten. Het geeft waarde aan het bos, het biedt toekomst aan de bewoners van het bos, mens en dier. En over klimaat gesproken, een FSC-gecertificeerd bos blijft een gezond bos, dat CO2 vastlegt en vasthoudt."
 
"De intentie van de Friese trappenfabrikant om het klimaatprobleem aan te pakken door geen tropisch hout meer te gebruiken is lovenswaardig. Maar een FSC-bos in de tropen blijft op termijn alleen overeind staan als er vraag is naar de houtproducten uit dat bos, bijvoorbeeld voor de productie van trappen. De klimaatwinst die behaald wordt met bosbehoud is vele malen groter dan de CO2-uitstoot waarmee transport over zee gepaard gaat."
 
"Laten we hout op een verstandige manier inzetten. En laten we vooral doorgaan met het duurzaam benutten en certificeren van tropische bossen. Daar is het ons 25 jaar geleden toch echt om begonnen", besluit Liesbeth Gort.