U bent hier

Houtindustrie het meest positief

maandag, 27 februari, 2017 - 16:30

Van alle bedrijfstakken in Nederland, is het de hout- en bouwmaterialenindustrie die al twee maanden lang het grootste vertrouwen heeft in de nabije toekomst.
 
Volgens het CBS waren producenten in de industrie in februari vooral positiever over hun orderportefeuille. Ook het oordeel over de verwachte productie in de komende drie maanden verbeterde. Daarentegen waren de producenten over de voorraden gereed product negatiever.
Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in februari positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar.
Het oordeel over de voorraden eindproduct is licht negatief. Dat wil zeggen dat het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt groter is dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.
In alle deelbranches binnen de industrie zijn de producenten positief. Net als in januari zijn de ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie in februari het meest positief (saldo: 15,5%). Daarna volgen de producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie. In de transportmiddelenindustrie zijn de ondernemers het minst positief gestemd.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,7 procent hoger dan in december 2015. De stijging is groter dan in november. Al vijftien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.