U bent hier

Houtkapverbod in tijgergebied Rusland

donderdag, 19 januari, 2017 - 13:30

Houtkapverbod in tijgergebied Rusland
 
Nadat het WNF en Greenpeace in beroep waren gegaan tegen een besluit van de Russische overheid om houtkap toe te staan in cruciaal leefgebied van de bedreigde Siberische of amoertijger, is deze beslissing nu geschrapt.
 

 

Begin januari trad een decreet van de Russische overheid in werking over houtkap in het Russische Verre Oosten. Door de nieuwe wetgeving zou de beschermde status van maar liefst 80% van de Koreaanse pijnboombossen verdwijnen. WNF en Greenpeace tekenden onmiddellijk beroep aan tegen het besluit. En met succes want het ministerie heeft de wijziging geschrapt waardoor het verbod op houtkap in stand blijft. 
De wouden in het Russische Verre Oosten zijn een thuis voor een kwart van de bedreigde diersoorten in Rusland zoals de Siberische tijger en de visuil. “Het belang van de Koreaanse pijnboom voor het diverse ecosysteem is van onschatbare waarde”, zegt Petr Osipov van WWF Rusland. “Ontelbare dieren zijn afhankelijk van de pitten om de strenge Russische winter te overleven. Wilde zwijnen eten de calorierijke dennenappels, terwijl herten de noten opeten. En dit zijn dan weer de belangrijkste prooidieren van de amoertijgers. Alles hangt met elkaar samen.”
Het is niet voor het eerst dat natuurorganisaties als WNF moeten strijden voor behoud van de bossen. Toen in 2007 houtkap in het gebied werd toegestaan is een groot deel van de pijnbomen direct omgehaald. In 2009 zag WNF nog met lede ogen aan dat een record aantal bomen werd geëxporteerd. De roep om een verbod werd uiteindelijk gehoord en om verdere kaalkap te voorkomen werd de Koreaanse pijnboom op een lijst van beschermde soorten geplaatst. (foto: WNF)