U bent hier

Interessante activiteiten met betrekking tot het gebruik van hout:

dinsdag, 30 januari, 2024 - 09:15

Automaker experimenteert met vezels van olijfboomhout

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft een pilotproject afgerond waarin een deel van het polypropyleen in kunststof onderdelen werd vervangen voor vezels van snoeiafval van olijfbomen. Het experiment vond plaats met Spaans olijfhout.

Het project, onder de naam ‘Compolive’, bestond er uit om snoeiafval van olijfboomplantages te vervezelen en die vezels toe te passen in kunststof auto-onderdelen, meer bepaald voetsteunen en onderdelen van de bagageruimte. Het snoeiafval werd verzameld in het Spaanse Andalusië, de regio met de meeste olijfboomplantages ter wereld. Het onderzoek werd gedaan vanuit het Europese onderzoekslab van Ford in Keulen. Daar werden eerst simulatieberekeningen uitgevoerd en toen die veelbelovend bleken is er ook in de praktijk getest. 

Vezels van olijfhout vervangt fossiel

Of het experiment, dat heeft gelopen tussen 2020 en 2023, een vervolg gaat krijgen weet de fabrikant nog niet. Het materiaaloppervlak van de houtvezelversterkte kunststof onderdelen is ‘uniek’ en ‘voor klanten meteen herkenbaar’, meldt de fabrikant op zijn site. Een constatering die je op twee manieren kunt uitleggen.

Bron: Houtwereld, 16 januari 2024.