U bent hier

Meer omzet en hogere prijzen houtindustrie

vrijdag, 1 september, 2017 - 13:00

De Nederlandse hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 5,5% meer omgezet ten opzichte van een jaar eerder. De meubelindustrie deed het 0,5% beter. Producenten in de beide branches wisten ook hun prijzen te verhogen, aldus het CBS.
Producenten in de industrie zagen de omzet in het tweede kwartaal van 2017 voor de derde keer op rij groeien, deze keer met 7,3% ten opzichte van een jaar eerder. De omzetten namen in alle branches toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In tegenstelling tot het vorige kwartaal steeg de buitenlandse omzet steviger dan de Nederlandse. De industriële omzet in het buitenland groeide met 9,1%, de omzet in Nederland nam met 4,0% toe.
 
In het tweede kwartaal van 2017 noteerde de elektrotechnische en machine-industrie de hoogste stijging: 15,6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De hout- en bouwmaterialenindustrie zette 5,5% meer om en de meubelindustrie een half procent.
 
De afzetprijzen van de industrie bleken in het tweede kwartaal 5,9 procent hoger te liggen dan in dezelfde periode van 2016. De prijzen ontwikkelden zich binnen en buiten Nederland ongeveer hetzelfde.
Opnieuw stegen de prijzen het meest in de chemische, farmaceutische, rubber- en kunststofproducten- en aardolie-industrie. Deze groep producenten scoorde een plus van 10,1%.
De hout- en bouwmaterialenindustrie verhoogde zijn verkoopprijzen met 2,4% en de meubelindustrie paste een verhoging van 1,5% toe.