U bent hier

Nieuwe bossen voor Afrika

dinsdag, 19 januari, 2016 - 09:45

'Forests for the future, New forests for Africa!' is de naam van een nieuwe beweging, die is gestart door Form International, Form Ghana, de Ghana Forestry Commission, Nyenrode Universiteit en het Amerikaanse World Resources Institute. De lancering vindt plaats op 16 en 17 maart in Accra.
 
Doel is om, voortbouwend op de AFR100-afspraken, bosbouw in Afrika te ontwikkelen tot een sector van formaat om zo de hoeveelheid bos weer te vergroten. Binnen dit AFR100-plan hebben tien Afrikaanse landen - tijdens de recente Klimaattop in Parijs - afgesproken om zeker 100 miljoen hectare nieuw bos aan te planten.
Het Nederlandse initiatief voor herbebossing en sociale impact wordt gesteund door Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Ghanees is de hoofdgast tijdens de officiële lancering van de beweging, op 16 en 17 maart in de Ghanese hoofdstad Accra.
Het opnieuw aanplanten van bossen kan een grote rol spelen in het behalen van de klimaatdoelen die in Parijs zijn afgesproken. Investeerders zijn nu aan zet. "Hoewel we moeten blijven proberen om ontbossing tegen te gaan, kan het opnieuw beplanten van percelen bos die eerder gekapt zijn een flinke bijdrage leveren aan het gevecht tegen klimaatverandering", stelt Kofi Annan, die zich met zijn Kofi Annan Foundation sterk maakt voor een eerlijkere en veiligere wereld. Tijdens de Klimaatconferentie in Parijs was hij een warm pleitbezorger van het akkoord.
Ook Paul Hol, directeur van het Nederlandse bosbouwbedrijf Form International, was in Parijs. "Ieder jaar verliest het zuidelijk halfrond 15 miljoen hectare bos. Opnieuw aanplanten is van levensbelang. Dat moet duurzaam gebeuren. En als je er draagvlak voor wilt krijgen, moet het ook economisch aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld door de verkoop van hout. Wij beheren in Ghana een gebied van 20.000 hectare met een degelijk rendement. Een goed business model is cruciaal om werkelijk succesvol te zijn."
"Wij brengen de tien grootste bosbouwers van Afrika, overheidsfunctionarissen en internationale investeerders samen in Accra. De bedrijven hebben de kennis, de overheid kan land aanwijzen en de investeerders zijn nodig om de opstartkosten te dekken," aldus Hol.
In dit bedrijf werd het afgelopen decennium meer dan 30 miljoen dollar gestoken door ervaren internationale investeerders. Om het aantal opnieuw beplante hectaren nog verder uit te breiden, is er een commitment om in 2030 in zijn totaliteit 150 miljoen geïnvesteerd te hebben.