U bent hier

Rabobank: Bouwproductie groeit.

dinsdag, 18 augustus, 2015 - 09:45

Rabobank verwacht dat dit jaar de bouwproductie in Nederland groeit met bijna 4% en in 2016 met ruim 3,5%. De groei in 2015 is een verdubbeling van het groeitempo ten opzichte van 2014. Leontien de Waal, sectorspecialist Bouw bij Rabobank: "Het herstel in de bouwsector is nog wel eenzijdig. Het wordt nog grotendeels gedreven door de verder aantrekkende woningmarkt." 
Bouwbedrijven zijn goed in staat de aantrekkende vraag op te vangen, omdat er in de afgelopen jaren flinke overcapaciteit is ontstaan. De productie neemt toe, maar de marges bij de grotere bouwbedrijven blijven nog achter. "Veel specialistische onderaannemers en toeleveranciers stellen hun prijzen versneld naar boven bij. Tijdens de crisis hebben zij flink moeten inleveren om in de gunst te blijven bij de grotere bedrijven en om voldoende werk te houden," aldus De Waal.
De woningmarkt trekt in 2015 en 2016 verder aan door gunstige economische omstandigheden en de aanhoudend lage hypotheekrente. In de woningbouw rekent de Rabobank op een productiegroei van 8,5% in 2015. Vooral het nieuwbouwsegment is een aanjager van groei. De bank ziet in dat segment dan ook het aantal vacatures bij kleinere bedrijven al rap stijgen. Renovatie groeit in 2015 en 2016 gematigder (4% en 2%), mede als gevolg van de afschaffing van het lagere btw-tarief voor onderhoud en verbouwingen. Die afschaffing leidt in 2015 nog tot een tijdelijke piek omdat mensen renovaties naar voren haalden.
Ondanks de groeiende leegstand van bestaand vastgoed (kantoren, retail) is er op korte termijn gebrek aan goede locaties voor beleggers en daardoor kan de nieuwbouw ook in dit segment groeien. Op de langere termijn zal herontwikkeling leidend zijn en zullen renovatie en transformatie steeds meer het beeld bepalen. Rabobank ziet op de middellange termijn het segment utiliteitsbouw groeien met ongeveer 2.5% jaarlijks.
Zowel de Rijksoverheid als decentrale overheden moeten nog bezuinigen in 2015. Dat belemmert investeringen in de aanleg van lokale wegen en andere infrastructuur, maar er staat nog wel een flink aantal PPS-projecten (samenwerkingsprojecten van overheid en bedrijfsleven) in de planning bij Rijkswaterstaat. In eerste instantie lijken grotere bouwers daarvan te profiteren. De Waal: "Er zijn ook risico's. Veel bedrijven hebben projecten gewonnen door (te) scherp in te schrijven en risico's over te nemen van de opdrachtgevers. Daarom is efficiënt werken en goed risicomanagement nu essentieel voor bouwers."

Trefwoorden: