U bent hier

Recordomzet kleine bouwbedrijven.

dinsdag, 7 april, 2015 - 15:15

Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2015 de groei van de bouwproductie doorzet. In 2014 steeg de bouwproductie met ruim 3%. Kleine bouwbedrijven draaiden eind 2014 zelfs al een recordomzet. Bouwtoeleveranciers konden de afgelopen jaren de terugvallende binnenlandse omzet enigszins compenseren met export. 
Vooral de woningbouw profiteert van de aantrekkende woningmarkt. In de utiliteitsbouw is de groei nog beperkt.
Bouwbedrijven met minder dan tien werkzame personen draaiden in het vierde kwartaal van 2014 een nieuw omzetrecord. Hun omzet is sinds het dieptepunt eind 2012 gestegen met bijna 6%. Grote bouwbedrijven lieten in deze periode nog een omzetkrimp zien. Kleine bouwbedrijven werken vaker in de minder conjunctuurgevoelige onderhoudsmarkt waardoor zij minder last hebben van vraaguitval dan grote bouwers. Ook profiteren kleine bouwbedrijven daardoor meer van het tijdelijke lage BTW-tarief op arbeid bij verbouwingen. De verlaging geldt nog tot 1 juli 2015. Daarnaast heeft ook de toename van het aantal zzp'ers van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat de (totale) omzet van deze kleine firma's een nieuw record bereikte.
De bouwsector is 2015 goed begonnen. In januari steeg de bouwproductie met 1,1% ten opzichte van december 2014. Hiermee zet de groei van 2014 door. Volgens de tweede raming van het CBS steeg de (toegevoegde waarde van de) bouwproductie in 2014 met 3,4%. Het vertrouwen van bouwondernemers zit ook al ruim een jaar in de lift. ING Economisch Bureau verwacht dat de bouwproductie in 2015 met 3% groeit en in 2016 met 2,0%. Hiermee is eind 2016 de krimp van 2013 (-4,8%) meer dan goedgemaakt, maar ligt het volume nog onder het niveau van 2010. Er blijft daardoor overcapaciteit bestaan, waardoor de winstgevendheid nog steeds onder druk staat.
De afgelopen jaren heeft de bouwmaterialenindustrie de teruglopende omzet gedeeltelijk kunnen compenseren met een verhoogde uitvoer. Per jaar exporteert de bouwmaterialenindustrie voor circa 1,5 miljard euro en dit is ongeveer een kwart van de totale productie. De binnenlandse omzet daalde in 2014 ten opzichte van 2010 met bijna 20%. Een toename van de export van juist meer dan 20% in dezelfde periode compenseerde de binnenlandse omzetdaling deels.
Toeleveranciers van bouwmaterialen konden duidelijk profiteren van de betere marktomstandigheden in de omringende landen. Zo lag het bouwvolume in Duitsland bijna 8% hoger in 2014 ten opzichte van 2010 en in dezelfde periode bleef de bouwproductie in België ongeveer gelijk. De export van bijvoorbeeld geprefabriceerde bouwwerken nam dan ook vooral toe naar Duitsland en in mindere mate naar België.