U bent hier

Tropisch hardhout uit Maleisie nu definitief duurzaam.

donderdag, 16 juli, 2015 - 09:30

Tropisch hardhout uit Maleisië wordt definitief toegelaten tot de Nederlandse markt. Het kabinet wil het hout met het MTCS-keurmerk erkennen als duurzaam. Dat laten staatssecretarissen Wilma Mansveld van milieu en Sharon Dijksma van natuur en landbouw weten aan de Tweede Kamer.
Het hardhout uit Maleisië – dat vooral gebruikt wordt voor deuren en kozijnen - is erg populair en het land is zelfs de grootste leverancier in ons land. Maar de overheid mag het hout niet gebruiken omdat het MTCS-keurmerk geen erkend duurzaam keurmerk was. De overheid wil dit conflict nu graag beëindigen, door het keurmerk te erkennen.

Organisaties als Greenpeace en het WNF hebben regelmatig aangegeven dat het er niet kan worden aangetoond dat er in Maleisië sprake is van duurzaam bosbeheer en dat de kap ten koste gaat van de inheemse bevolking. Dijksma bezocht het land vorige week en heeft laten weten dat haar door alle betrokkenen daar verzekerd is dat er rekening wordt gehouden met ieders wensen. Daarnaast benadrukt ze dat alle andere Europese landen het Maleisische hout al inkopen.