U bent hier

Verdubbeling duurzame gebouwen

dinsdag, 1 maart, 2016 - 10:00

De mondiale markt voor duurzaam bouwen is verdubbeld in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek ‘World Green Building Trends 2016 ‘ dat World Green Building Council, Dodge Data & Analytics en United Technologies Corporation uitvoerden in 69 landen. 37 procent van de ondervraagden verwacht in 2018 meer dan 60 procent van de gebouwen aantoonbaar duurzaam te hebben gemaakt met een duurzaamheidslabel. In 2015 verwachtte nog 18 procent van de ondervraagden dat.
Terugverdientijd duurzame investeringen
De verdubbeling van groen bouwen houdt sterk verband met de waarde van duurzaam vastgoed ten opzichte van niet-duurzaam vastgoed. Gemiddeld is een duurzaam gebouw in 2015 7 procent meer waard dan een conventioneel gebouw, zo geeft het onderzoek aan. Ook de terugverdientijd voor duurzame investeringen wordt steeds aantrekkelijker. Voor duurzaamheidsmaatregelen in bestaande gebouwen geldt gemiddeld een terugverdientijd van zes jaar. In 2012 was dat nog zeven jaar.
De belangrijkste motivatie om gebouwen te verduurzamen, is omdat de klant dit vraagt: 40 procent. Wetgeving en toegenomen marktvraag zijn eveneens incentives om te verduurzamen. De intrinsieke motivatie is met 25 procent nog steeds een belangrijke driver, maar niet meer zo doorslaggevend als in 2008, toen 42 procent nog aangaf te verduurzamen omdat dit ‘het juiste is om te doen’.
Belemmeringen zijn er ook. De hoge investeringen is de voornaamste, gevolgd door het gebrek aan maatschappelijk besef en stimulans vanuit de overheid. Ook het idee dat duurzaam bouwen alleen is weggelegd voor de top van de markt, werkt voor partijen belemmerend.
BREEAM-NL
Het wereldwijde beeld van de verdubbeling van de markt voor duurzaam bouwen is ook op Nederland van toepassing. Hoewel Nederland, in tegenstelling tot landen als Amerika en Duitsland, met vijf jaar nog maar relatief kort werkt met duurzaamheidscertificaten, is ook hier een sterke groei te merken. Martin Mooij van de Dutch Green Building Council: ‘In totaal is in Nederland 4.000.000 vierkante meter vloeroppervlakte gecertificeerd. Verstrekten we in 2012 nog 37 duurzaamheidscertificaten aan nieuwe gebouwen, het afgelopen jaar waren dat er bijna honderd. Inmiddels wordt in 70 procent van de grote nieuwbouwprojecten gebouwd met BREEAM-NL. Dat betekent dat duurzaam bouwen de standaard wordt. Een conventioneel gebouw daalt in waarde en wordt minder goed verhandelbaar.’
Bestaande bouw
Voor de bestaande bouw in Nederland is de exponentiële groei eveneens te zien. Mooij: ‘We hebben sinds de introductie van het duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen in 2012 meer dan 200 certificaten afgegeven. Echter, dat is nog maar een paar procent van de bestaande voorraad in Nederland. Daar valt dus, in vergelijking met andere landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland, nog een wereld te winnen.’

Trefwoorden: