U bent hier

Voorzichtig herstel bouwsector

woensdag, 19 februari, 2014 - 09:45

Hoewel de bouw in 2013 nog steeds in recessie verkeerde, is het herstel is zichtbaar. De omzet daalde met ruim 4 procent ten opzichte van 2012. Vooral in de eerste kwartalen daalden de omzetten flink, maar gedurende het jaar nam de omzetdaling af. In het vierde kwartaal groeide de omzet met bijna één procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Ook nam van steeds meer bouwbedrijven de omzet toe. 
Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De burgerlijke en utiliteitsbouw werd in 2013, net als in 2012, zwaar getroffen door de aanhoudende crisis op de woningmarkt en de markt voor bedrijfsgebouwen. In deze branche daalde de omzet in 2013 met bijna 8 procent, maar in het vierde kwartaal nam de omzet met ruim één procent toe.
Hoewel de omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw ook in 2013 lager was dan in 2012, is onlangs bekend geworden dat de waarde van de door architecten ontvangen bouwopdrachten in het derde kwartaal van 2013 sterk was gestegen. Architecten staan aan het begin van de bouwketen. De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.
De gespecialiseerde bouw, zoals bouwinstallatie-, sloop- en dakdekkersbedrijven, kromp in 2013 met bijna 3 procent. De krimp nam elk kwartaal af, en in het vierde kwartaal was er zelfs groei. De grond-, water- en wegenbouw liet in 2012 nog een omzetstijging zien, maar verloor in 2013 bijna 2 procent.
Vanaf het vierde kwartaal van 2012 had een steeds groter deel van de bouwbedrijven een omzet die hoger uitviel dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er waren in het vierde kwartaal zelfs meer ondernemingen met een omzetstijging dan een omzetdaling. Ook het aantal snelle stijgers, bedrijven waarvan de omzet meer dan twintig procent steeg, nam in deze periode toe. Dit aantal steeg van 26 procent naar 40 procent, aldus het CBS.