U bent hier

VVNH breekt lans voor lage BTW

maandag, 8 juni, 2015 - 09:30

In navolging van diverse branches in de bouwketen heeft nu ook de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen middels een brief de Tweede Kamer gevraagd om continuering van het verlaagde BTW-tarief. 
Op 1 juli aanstaande vervalt de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief van 6% op het verbouwen en het stellen van bestaande woningen. Door deze tijdelijke maatregel zijn vele verbouw- en renovatieactiviteiten geïnitieerd waar veel bedrijven in de bouwketen bij betrokken zijn en waren. Binnenkort vergadert de Tweede Kamer hierover. Gezien de vele positieve effecten van deze maatregel hebben diverse branches in de bouwketen besloten de Tweede Kamer-fracties en de Vaste Commissies te verzoeken te overwegen om deze tijdelijke maatregel voort te zetten.
In haar brief verwijst de VVNH naar het feit dat uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat de maatregel ervoor heeft gezorgd dat 7.000 tot 8.000 banen in de sector zijn behouden. "De bouw klimt weer op uit de crisis en de vooruitzichten voor de komende jaren zijn positief, maar het herstel verloopt langzaam en is nog broos. Veel bouwbedrijven en toeleverende ondernemingen, waartoe onze leden behoren, hebben het na jaren crisis nog moeilijk en kunnen het hoofd net boven water houden", aldus de VVNH. "Wij vrezen dat verhoging van het lage BTW-tarief op 1 juli een forse terugval van het aantal bouwopdrachten teweeg zal brengen en voor veel bouwbedrijven en toeleverende bedrijven een nieuwe klap betekent. Het zou dan ook goed zijn als het lage BTW-tarief vooralsnog wordt gehandhaafd."
Ook schrijft de brancheorganisatie: "Een andere overweging is om het lage BTW-tarief meer structureel in te zetten als stimulans om maatschappelijke opgaven te stimuleren. Gebleken is dat een lage BTW een effectieve maatregel is om investeringen van consumenten, bedrijven en andere organisaties te stimuleren. Die investeringen zijn nodig om de komende jaren de vele opgaven op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving te kunnen realiseren."