U bent hier

Zorgen over bossen Senegal

maandag, 30 mei, 2016 - 15:45

Binnen twee jaar dreigen alle bossen in de Casamance, in het zuiden van Senegal, verdwenen te zijn. Volgens Haidar El Ali, milieu-activist en oud-minister van Milieu, heeft dat te maken met de massale houtsmokkel naar China, via buurland Gambia.
 
Dit schrijft DeRedactie.be
De Casamance is het meest beboste deel van Senegal en ligt ten zuiden van buurland Gambia, dat als het ware omgord wordt door Senegal. De plundering van het bos in de Casamance heeft ook te maken met een jarenlange rebellie, waardoor de houtsmokkel naar Gambia gemakkelijker is.
"Senegal is meer dan een miljoen bomen kwijt sinds 2010, terwijl exploitanten in Gambia meer dan 213 miljoen euro hebben verdiend aan de export van hout naar China. De vraag naar meubelen is er de voorbije jaren explosief gestegen", zegt Haidar El Ali. De smokkel gebeurt volgens hem met medeweten van Gambianen en Senegalezen. "Maar er werken ook exploitanten en Chinezen aan mee die zich in de woestijn in ons land hebben gevestigd."
"De vernietiging van de bossen zal een onherstelbare impact hebben op de vruchtbaarheid van de grond. De neerslag zal dramatisch afnemen en invloed hebben op de landbouw en het toerisme, in één van de armste delen van het land", aldus El Ali. Hij beklaagt zich er ook over dat de Senegalese regering weinig of niets onderneemt tegen de houtsmokkel.