In Zweden gaan binnenkort dankzij een Nederlandse vinding auto’s rijden op benzine gemaakt van houtafval, zoals zaagsel. TechnipFMC en de Twentse onderneming BTG-BTL bouwen daar naast een houtzagerij van Sedra een fabriek die van houtresten bio-olie maakt. Een raffinaderij verwerkt deze olie vervolgens tot brandstof. Het is de eerste fabriek in de wereld die deze groene brandstof voor voertuigen produceert.
Eén fabriek gebruikt circa 35.000 tot 40.000 ton houtafval per jaar. Dit wordt met behulp van pyrolyse-technologie tot olie verwerkt, waarna een raffinaderij er biobrandstof van maakt. Op deze pure pyrolyse-brandstof kunnen jaarlijks 15.000 gezinsauto’s rijden.
Doordat de biobrandstof wordt gemengd met andere vormen van olie – bio en fossiel – ontstaan er benzine en diesel met een deel duurzame olie. Dit voldoet aan de Europese richtlijn RED II.
Eerder ontvingen BTG-BTL en TechnipFMC al een order uit Finland voor de bouw van in eerste instantie één, maar op termijn vier fabrieken. Ook hier wordt zaagsel verwerkt tot pyrolyse-olie. Deze olie wordt gebruikt voor de energieopwekking van diverse fabrieken in Finland en Nederland.
Oplevering in 2021
De Zweedse joint venture Pyrocell, bestaande uit houtleverancier Setra en oliemaatschappij Preem, gaat deze techniek toepassen. De bouw van de fabriek begint nog dit jaar en de opening staat gepland voor 2021. De fabriek komt naast de houtzagerij van Setra in Gävle, zo’n 170 kilometer ten noorden van Stockholm. Hier is het benodigde zaagsel direct voorhanden en zijn er geen transportmiddelen nodig. De olie gaat naar een raffinaderij van Preem in Lysekil aan de Zweedse westkust.
- Login om te reageren